tirsdag den 8. december 2015

Gnavne gamle mænd

"Gnavenhed i hjemmet er en såre almindelig egenskab hos ældre mænd. At tale til manden om det vil næppe føre til noget resultat. Når mænd først er blevet gnavne, er der ingen vej tilbage."

Så er det sat på plads. Det er så præcist et udsagn, at man, hvis man gik med hat, ville løfte på den. At lette på hatten ville også have glædet forfatteren til citatet. Det var Emma Gad - hende, der skrev en hel bog om takt og tone. Herunder altså også om hvordan man opretholdt takt og tone med en sandstensfigur, der sad i stuens dybe lænestol med psilocybe semilanceata (spids nøgenhat) voksende ud ad ørerne.

Men hvorfor er det kun gamle mænd, der bliver gnavne? Kan man forestille sig overskriften: "Gnavne unge mænd raserede café, fordi happy hour var slut." Nej, gnaven og gammel hænger sammen.

 I 2010 fandt engelske forskere ud af, at humoren begynder at fordufte omkring de 50, og det forklarer måske noget. At teenagere griner meget, kan hænge sammen med, at de bor på et gratis (familie)hotel med fuld forplejning og friabonnement hos forsikringsselskabet Mor i Dit Spor.

Allerede når mennesker er omkring 20, bliver der ifølge forskerne længere mellem latterudbruddene. Måske fordi fænomener som arbejdstid og studiegæld dukker op i ens liv.

Sådan går det slag i slag. Mandens liv begynder med en forventning om rigdom og magt og udsigt til vandet. Og det ender måske for ofte med klatgæld, afmagt og egentlig kun udsigt til at skulle dø.

 Og det bliver ikke af grin.

Ingen kommentarer: