fredag den 1. februar 2008

Øv, og æv. Å er i fare

Internettet og Microsoft kan ikke skrive dansk. Ikke sådan rigtigt i hvert fald, og det vil på længere sigt koste æ, ø og å livet. Det forudser Dansk Sprognævn og et foretagende med det frygtindgydende navn Institut for Fremtidsforskning. De er sådan nogle eksperter, så den spådom må passe.
Skal vi ruste os til kamp af den grund? Skal vi genopbygge Dannevirke? Eller skal vi ikke bare se i øjnene, at det er sådan lidt fortidigt, gammeldags og provinsielt med de tre selvlyde. Er det ikke bare taber-bogstaver fra en tid, da en politiker kunne slippe fra at sige »hvis det æ fakta, så benægter a fakta«. Det er jo også omstændeligt at lede efter æ, ø og å, når man skal sende en SMS.
Men jeg ved snart ikke. Sproget går unægteligt glip af noget musik, når det er slut med at sige åh nej, og æv og øv. Der er også nogle danske byer, der nok bør komme op i gear og tænke alvorligt over konsekvenserne. Vi nævner forsigtigt Løgumkloster. Logumkloster? Nej vel. Det kunne hurtigt give anledning til misforståelser og dårlige vittigheder.
Det vil formentlig også slå hul i kommunekassen, hvis Århus Kommune skal til at skifte alle de byskilte ud. Og Ærøskøbing – her går det da helt galt. Og hvad med alle de mennesker, der er døbt Søren Jørgensen og Åse Åskov.
Omvendt ændrer sproget sig jo hele tiden. Jeg har for eksempel nedlagt min forening til ordet kålhøgens bevarelse. Det var ikke nogen vindersag.
Så konklusionen må blive, at vi bliver mere globaliserede. Nu er det slut med at grine af udlændinge, der siger rodgrod med flode. Nu skal vi selv til øve os på at sige det. So kan vi lare det.

Ingen kommentarer: