tirsdag den 26. juni 2007

Må Gud bevare dig - og især din bil

Efter sigende skal man høre meget, før ørerne falder af. Men hvad hvis man læser noget, man dårligt tror? Triller øjnene så ud som bolde i tv-lotto? I så fald fik jeg en sekser og en toer, da jeg forleden læste, at Paven har været sysselsat med at udstikke religiøse retningslinjer for bilkørsel.
Et af de pavelige forbud siger, at vi ikke må køre med spiritus i blodet. Det er ret godt tænkt. Det har det verdslige retssamfund også pukket på i årevis, uden at det hjulpet lige meget alle steder.
Der er andre fornuftige og rimelige påbud og forbud i »retningslinjer for den pastorale opførsel i trafikken« (ja, det hedder det. Det er ikke noget, jeg har fundet på.) Blandt andet skal man:
Lade være at køre fodgængere ned.
Overholde fartbegrænsningerne.
Undgå »grimme attituder over for andre trafikanter«.
Noget af det her kommer Paven altså ikke langt med i Roms myldretid. . .
Så er der en, der virker lidt kryptisk: »Du må ikke opfatte bilen som redskab for personlig heltedyrkelse«.
Jeg har valgt at tolke det sådan, at det er slut med at drøne ned ad stillevejen med 95 km. i timen, i pastelfarvet habit og med blå blink på taget, mens jeg siger som temaet fra »Miami Vice«.
Det fremgår ikke, om de pavelige retningslinjer kun gælder katolikker, men andre må kunne lade sig inspirere.
Muslimer for eksempel:
– Undgå at burkaen vikler sig rundt om gearstangen.
– Pligten til fem daglige bønner gælder ikke når du kører med 180 ud ad motorvejen. Benyt i stedet muligheden, når du alligevel hænger fast i morgentrafikken.
Danske protestanter:
– Hold op med at pille næse hver gang, du holder for rødt lys. Det er ikke en guddomenligt påbud, men er du klar over hvor åndssvag, du ser ud. . ?

Ingen kommentarer: